Poplánok je tradičný koláč, ktorý sa pečie na Vianoce, no aj bežne cez rok. Je typický pre zemplínsky región. Existujú rôzne varianty tohto produktu, no všetky sú charakteristické použitím tvarohu a základom je sladké cesto.
SUROVINY – CESTO, na 1 plech ( 28 x 38 cm):
múka hladká špeciál 00 Extra (T 512): 410 g
mlieko plnotučné 3,5 % (vlažné): 200 g
droždie FALA: 33 g
soľ: 5 g
cukor kryštál: 50 g
vanilínový cukor: 16 g
vajíčko: 1 ks (45 g)
maslo (izbovej teploty): 50 g
SUROVINY – NÁPLŇ, na 1 plech (28 x 38 cm):
slivkový lekvár: 150 g
hrozienka: 100 g
tvaroh hrudkový: 800 g
vaječný žĺtok: 50 g
škoricový cukor: 20 g
vanilínový cukor: 40 g
cukor kryštál: 220 g
Suroviny na dohotovenie:
Vajíčko na omašľovanie: 1 ks
Olej na potretie plechu
POSTUP:
Z mlieka, droždia FALA a jednej lyžice cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť (15 – 20 min.). Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások + zvyšné suroviny k príprave cesta a zamiesime hladké cesto. Cesto necháme podkysnúť cca 30 minút.
Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň: zmiešame tvaroh, škoricový cukor, vanilínový cukor, vaječné žĺtky, cukor a hrozienka (tie vopred namočíme). Ak je náplň hustá, prilejeme trochu mlieka.
Podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozváľame na požadovaný rozmer a vložíme do vymasteného plechu. Okraje potrieme vajíčkom. Potom na cesto natrieme slivkový lekvár a pripravenú tvarohovú náplň. Necháme ešte podkysnúť cca 30 – 40 minút.
Pečieme pri 200 °C cca 30 minút.