Uložiť receptVytlačiť recept
Vyskúšajte raňajkové pečivo obľúbené najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Hodí sa výborne k čaju alebo ku káve a okrem toho, že je úžasne mäkké, tak je aj krásne voňavé. Môžete ho podávať aj s maslom a ovocným džemom. Ideálne na blížiaci sa víkend, čo poviete?
Počet porcií: 12 ks
Čas prípravy: 130 minút
Zoznam surovín na cesto:
500 g Múka pšeničná hladká
300 ml Mlieko
70 g Cukor kryštálový
50 g Vajce (1 ks)
50 g Hrozienka
50 g Kôra pomarančová kandizovaná
40 g Maslo
21 g Droždie FALA
5 g Kôra citrónová
3 g Škorica
3 g Korenie perníkové
2 g Soľ
50 ml Rumu alebo vody na namočenie hrozienok (prebytočnú tekutinu zlejeme)
Zoznam surovín na polevu:
60 g Múka pšeničná hladká
70 ml Voda
10 g Med na potretie
Postup prípravy:
Z droždia, trošky cukru a mlieka si pripravíme kvások. Pridáme múku, roztopené maslo, vajce, zvyšný cukor, škoricu, perníkové korenie a štipku soli a vypracujeme cesto. Nakoniec do cesta zapracujeme namočené hrozienka, kandizovanú kôru a nastrúhanú citrónovú kôru. Prikryjeme ho utierkou a necháme aspoň hodinu vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 častí a vypracujeme bochníčky, ktoré vložíme do vymastenej formy na pečenie. Necháme ich ešte pol hodinu podkysnúť. Medzitým si z múky a vody urobíme hladkú zmes, ktorú naplníme do vrecka a na vrch vykysnutých bochníčkov nanesieme mriežku. Pečieme 10 minút pri teplote 200°C, a potom ešte 20 minút pri teplote 175°C. Upečené a ešte teplé ich potrieme medom.
Viac na našom FB Pečenie nás baví.

Recommended Posts