Skip to content
Vedeli ste

Psy a droždie

Mysleli sme si, že o droždí vieme všetko. Preto sme radi, že nás ešte niečo vie prekvapiť. Hlavne ak ide o takéto úsmevné využitie 😁 Tento príspevok

Čítať viac ...
Vedeli ste

Začiatky pečenia

ajstarší chlieb na svete je dôkazom, že ľudia piekli už 4000 rokov pred tým, než vôbec začali so samostatným pestovaním a poľnohospodárstvom. Pozostatky plochého chleba,

Čítať viac ...
Vedeli ste

Dávkovanie cukru

Dávkovanie cukru pri pečení sa pohybuje od 0 do 30 % na hmotnosť múky. Bežné pečivo máva 0 až 5 % cukru, jemné pečivo 5

Čítať viac ...
Vedeli ste

Použitie tuku

Použitie tuku (margarín, maslo alebo olej) pri pečení má viacero pozitívnych účinkov: výrazne predlžuje trvanlivosť pečiva, zvyšuje pružnosť a pevnosť cesta, nad 4,3% tuku na

Čítať viac ...
Vedeli ste

Pečenie pod zvonom

Spôsob pečenia chleba ako v dobe kamennej – tzv. „pečenie pod zvonom“ sa u kočovných národov zachoval až do dnešných dní. Na plochom okrúhlom kameni

Čítať viac ...