Ani u vás na vianočnom stole nesmie chýbať kysnuté pečivo? Okrem tradičnej vianočky alebo tvarohových koláčov, môžete tento rok vyskúšať aj túto vianočnú hviezdu. Myslíme, že bude peknou a chutnou vianočnou ozdobou.
Vianočná hviezda
Počet porcií: 8 ks
Čas prípravy: 90 minút
Zoznam surovín na cesto:
450 g Múka pšeničná hladká
200 g Mlieko
45 g Maslo roztopené
30 g Cukor kryštál
21 g Droždie FALA
2 ks Vaječný žĺtok
1 ks Vaječný bielok
1 g Soľ
Zoznam surovín na náplň:
200 g Arašidový krém
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Do múky pridáme zvyšok cukri, štipku soli, žĺtky, roztopené maslo a pripravený kvások. Cesto vymiesime a necháme vykysnúť cca hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 cm. Spodný plát položíme na plech s papierom na pečenie. Potrieme 1/3 orieškového krému, ktorý si môžeme trošku zohriať v mikrovlnke. Striedame vrstvu rozvaľkaného cesta a krému, posledný plát už nepotierame. Na vrch koláča priložíme pohár alebo vystrihnutý kruh s priemerom cca 4 cm. Smerom od pohára k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Potom každé dva susedné diely opatrne od stredu zatočíme 2x v smere od seba. Na koncoch navzájom spojíme a postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov. Hotovú hviezdu potrieme bielkom a pečieme asi 20 minút na 180 °C.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts