Moravské svadobné koláčíky
Počet kusov 35
Zoznam surovín na cesto:
500 g Pšeničná múka polohrubá
170 g Mlieko
150 g Maslo
75 g Cukor
50 g Olej
42 g Droždie Fala
6,5 g Soľ do cesta
10 g Citrónová kôra
2 ks Vaječný žĺtok
Posýpka:
200 g Mleté Vlašské orechy
150 g Práškový cukor
50 g Voda
Plnka:
250 g Tvaroh hrudkový
10 g Citrónová kôra
25 g Cukor
75 gHrozienka namočené v rume
Postup prípravy:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trocha cukru a necháme vykysnúť kvások. Do misy vsypeme múku, pridáme cukor, citrónovú kôru, soľ, žĺtky, olej. Prilejeme kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto a prikryté he necháme pri izbovej teplote asi 20 minút kysnúť. Na pomúčenej doske rozváľame cesto, na ktoré nastrúhame 150 g masla a trikrát ho preložíme. Necháme odpočívať 5-10 minút. Potom cesto opäť rozváľame na obdĺžnik (3-4mm hrubé cesto) a nakrájame štvorce veľkosti 8×8 cm, do stredu každého štvorca dáme po 3 až 4 ks hrozienok spolu s náplňou a štvorce rohami k sebe uzavrieme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (uzavretými spojmi nadol). Necháme kysnúť na teplom mieste asi 60 minút. Vrch koláčikov potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou vody. Dáme piecť na 180 ˚C na cca 12-14 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým si v mise rozmiešame práškový cukor s vodou, ktorú pridávame po kvapkách, až vznikne cukrová poleva. Povrch koláčikov potrieme touto polevou a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!