Uložiť receptVytlačiť recept

Moravské svadobné koláčíky

Počet kusov 35

Zoznam surovín na cesto:

500 g Pšeničná múka polohrubá

170 g Mlieko

150 g Maslo

75 g Cukor

50 g Olej

42 g Droždie Fala

6,5 g Soľ do cesta

10 g Citrónová kôra

2 ks Vaječný žĺtok

Posýpka:

200 g Mleté Vlašské orechy

150 g Práškový cukor

50 g Voda

Plnka:

250 g Tvaroh hrudkový

10 g Citrónová kôra

25 g Cukor

75 gHrozienka namočené v rume

 

Postup prípravy:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trocha cukru a necháme vykysnúť kvások. Do misy vsypeme múku, pridáme cukor, citrónovú kôru, soľ, žĺtky, olej. Prilejeme kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto a prikryté he necháme pri izbovej teplote asi 20 minút kysnúť. Na pomúčenej doske rozváľame cesto, na ktoré nastrúhame 150 g masla a trikrát ho preložíme. Necháme odpočívať 5-10 minút. Potom cesto opäť rozváľame na obdĺžnik (3-4mm hrubé cesto) a nakrájame štvorce veľkosti 8×8 cm, do stredu každého štvorca dáme po 3 až 4 ks hrozienok spolu s náplňou a štvorce rohami k sebe uzavrieme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (uzavretými spojmi nadol). Necháme kysnúť na teplom mieste asi 60 minút. Vrch koláčikov potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou vody. Dáme piecť na 180 ˚C na cca 12-14 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým si v mise rozmiešame práškový cukor s vodou, ktorú pridávame po kvapkách, až vznikne cukrová poleva. Povrch koláčikov potrieme touto polevou a posypeme mletými orechmi. Dobrú chuť!

 

Podobné články