BEJGLI – tradičný maďarský vianočný koláč
Suroviny na cesto:
400 g Múka pšeničná hladká
150 g Voda
70 g Margarín
70 g Masť bravčová
55 g Cukor kryštál
12 g Droždie VIVO
7 g Soľ
Maková náplň:
80 g Mak modrý
50 g Cukor kryštál
35 g Slivky sušené
31 g Citrón (cca 1 ks citrón – použijeme šťavu z citróna a kôru)
13 g Piškóty detské (na strúhanku)
5 dcl Rum
Orechová náplň:
83 g Vlašské orechy
45 g Cukor kryštál
32 g Pomaranč (cca ½ pomaranča – použijeme šťavu z pomaranča a kôru)
30 g Marhule sušené
18 g Piškóty detské (na strúhanku)
5 dcl Rum
Gaštanová náplň:
210 g Gaštanové pyré
Suroviny na potieranie: 1 ks Vajce
Postup prípravy:
Pripravíme si náplne. Nasekané sušené slivky a marhule namočíme deň vopred alebo na 10 -12 hodín do rumu. Gaštanové pyré necháme rozmraziť pri izbovej teplote. Pomelieme orechy, mak a piškóty, postrúhame kôru z pomaranča a citróna. Do misky s pomletým makom primiešame cukor, piškótovú strúhanku, namočené a nasekané sušené slivky, citrónovú kôru a šťavu. Do druhej misky s pomletými orechmi primiešame kryštálový cukor, strúhanku, namočené sušené marhule, pomarančovú kôru a šťavu. Tieto plnky by mali byť skôr sypké. V múke rozmiešame soľ, cukor, margarín a bravčovú masť. Prilejeme vo vode rozdrobené droždie a vymiesime cesto. Stredne tuhé cesto dáme do misky a necháme zrieť pod utierkou 30 minút. Cesto rozdelíme na tri diely a rozvaľkáme ich do tvaru štvorca (25×25 cm). Plnku nanášame cca 1,5 cm od kraja. Nenatreté strany cesta potom prehneme na plnku. Cesto stočíme do rolády – nie natesno, vtedy môže závin prasknúť. Závin uložíme na plech s papierom na pečenie. Toto urobíme s každou plnkou. Takto pripravené bejgli necháme podkysnúť na teplom mieste prikryté utierkou 30 min, potrieme žĺtkom a necháme v chlade, aby žĺtok úplne uschol (cca 30 min). Usušené záviny opäť potrieme tentokrát vaječným bielkom a necháme preschnúť na chladnom mieste (cca 30 min). Toto dvojité natieranie zaručí mramorovú vzorku po upečení, ktorá je typická pre bejgli. Záviny popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 200°C prvých 6 minút, potom ich dopečieme ešte cca 22 minút na 180°C. Bejgli krájame až po vychladnutí.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts