Pirohy s mäsom

Pirohy s mäsom

Slané pirohy s mäsom
Počet kusov 50

Zoznam surovín na cesto:
1000 g pšeničná múka hladká 00 Extra
650 g mlieko
100 g olej
5 ks vaječný žĺtok
30 g droždie Fala
20 g Soľ
10 g cukor

Zoznam surovín na náplň:
500 g mleté bravčové mäso
50 g bravčová masť
100 g cibuľa
20 g soľ
10 g mleté čierne korenie
300 g masť na praženie

Postup prípravy:
Náplň:
V hrnci upražíme nakrájanú cibuľku. Potom pridáme mleté mäso, mleté čierne korenie, soľ a podusíme.

Cesto:
Najskôr si urobíme kvások. Mlieko zohrejeme (na cca 35 °C), pridáme cukor a droždie a necháme na teplom mieste. Múku, žĺtka, soľ, olej a kvások dobre vymiešame tak, aby sme dostali voľnejšie cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Po uplynutí času cesto jemne premiešame, alebo poprekladáme ako obálku a postláčame. Znova necháme odpočívať 30 minút. Pekne nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku rozvaľkáme natenko asi na 3 mm. Vykrojíme kolieska, do stredu každého naložíme plnku, preložíme na polovicu, okraje postláčame a plnku takto uzatvoríme. Na záver, keď už budú pirohy uzatvorené, môžeme okraje pozatláčať vidličkou a dostaneme krásny zdobený okraj. V hlbšej panvici si rozohrejeme bravčovú masť a pirohy osmažíme z oboch strán. Po vysmažení ich kladieme na sito, alebo na tanier so servítkou, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.

My sme vyskúšali aj druhý variant a to, že sme pirohy upiekli. Piekli sme ich na plechu s papierom na pečenie cca 10 minút pri teplote 250 °C.

 

Viac na našom FB Pečenie nás baví