Tekvičky
Suroviny:
600 g Múka pšeničná hladká
200 g Mlieko plnotučné
100 g Pečená tekvica HOKAIDO
100 g Olej
2 ks Vajce (50g) – 1 ks do cesta a 1 ks na potieranie
40 g Smotana na varenie
25 g Droždie FALA
20 g Lúpané pražené tekvicové semiačka
15 g Cukor kryštálový
12 g Soľ
Prírodný špagát vhodný na pečenie (bez chĺpkov)
Príprava cesta:
Upražíme tekvicové semiačka a posekáme ich. Upečenú vychladnutú tekvicu rozmixujeme.
Rozmixujeme mlieko, vajce, droždie a mierne vychladnutú pečenú tekvicu, necháme odpočívať 10-15 minút. Prisypeme múku, soľ a začneme miesiť. Postupne pridáme smotanu a nasekané tekvicové semiačka. Keď sa cesto nelepí na steny nádoby, prilejeme pomaly olej a cesto vymiesime tak, aby bolo pružné, nelepivé.
Vymiesené cesto necháme zrieť prikryté utierkou pri izbovej teplote, pokiaľ nezdvojnásobí objem (približne 30 minút). Počas tejto doby si zo špagáta pripravíme 27 ks špagátikov dlhých 30cm.
Po vyzretí cesta ho rozdelíme na 9 ks o hmotnosti cca 120g (na tekvičky) a ešte nám zostane trochu cesta aj na vytvarovanie stopiek. Vytvarujeme si guličky, potom ich troma motúzmi previažeme tak, aby sme ich vytvarovali do tvaru tekvice. Preložíme ich na plech s pečným papierom. Potrieme vajíčkom. Zo zbytku cesta spravíme stopku tekvice. Na jednej strane spravíme uzlík a na druhej tvarujeme do špicata. Stopky nepotierame vajíčkom, aby zostali matné ako pravé stopky na tekvici. Necháme kysnúť cca 45-50 minút v teplej miestnosti (24 ˚C). Pred pečením znova potrieme vajíčkom (len tekvičky).
PEČIEME v rúre vyhriatej na 190°C cca 18-20 minút.
Dobrú chuť.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts