Uložiť receptVytlačiť recept
Množstvo 6 ks
Zoznam surovín na kvas:
210 g Ražná múka T 930
210 g Pšeničná múka T 650
4 g Droždie Saf Instant
520 g Voda
Zoznam surovín na cesto:
94 g Kvas
630 g Pšeničná múka T 650
210 g Voda
23 g Soľ
Postup prípravy:
Z ražnej a pšeničnej múky, vody a droždia si spravíme kvas (teplota cca 28°C) a necháme ho vykysnúť (cca 3 hodiny).
Do vyzretého kvasu pridáme zvyšné suroviny a vymiesime pružné stredne tuhé hladké cesto (teplota cca 28°C). Cesto necháme podkysnúť 30 minút. Potom ho rozvážime na bochníky o hmotnosti 300 g, vytvarujeme do gule a dáme kysnúť do ošatiek alebo okrúhlej nádoby (cca 50 minút). Z každého bochníka pred kysnutím ešte odštipneme trošku cesta a vytvarujeme z neho guličku, ktorú si odložíme. Chlieb po nakysnutí osádzame na plech, v strede spravíme dierku, ktorú trochu potrieme vodou a vložíme do nej pripravenú guličku. Po bokoch cesto odštipneme tak, aby sa vytvorilo uško a do dierky vložíme olejom namastenú cukrársku trubičku. Polievkový chlieb pečieme 35 minút pri teplote 250°C, ktorú znížime po 5 minútach na 200°C. Pokiaľ nemáme možnosť chlieb v peci po osádzaní zapariť, tak dáme na spodok rúry plech s trochou vody.
Po vychladnutí zrežeme vrch chleba a striedku vydlabeme. Vznikne nám tak chlebový hrnček, v ktorom podávame polievku podľa chuti.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts