Pod týmto dlhým názvom sa skrýva taliansky chlieb. Schiacciata sa pripravuje na rôzne spôsoby, môže sa piecť na slano i na sladko. V tejto receptúre sa skrýva chlieb pre 3 – 4 osoby určený k dobrému vínku. Recept je časovo náročnejší na prípravu, preto je potrebné ho trochu naplánovať, hlavne kvôli kvásku.
SUROVINY – KVÁSOK:
sušené droždie Saf-instant 1,5 g (pol lyžičky)
voda (vlažná) 150 g
múka hladká polosvetlá (T 650) 125 g
SUROVINY – CESTO:
kvások 276,5 g
sušené droždie Saf-instant 4,5 g (jeden a pol lyžičky)
voda (vlažná) 200 g
múka hladká polosvetlá (T 650) 375 g
olivový olej 25 g (tri lyžice)
soľ 10 g (jeden a pol lyžičky)
SUROVINY – NÁPLŇ:
červená cibuľa (stredne veľká) 4 ks
syr Ementál 300 g
soľ 4 g (pol lyžičky)
tymián (čerstvý) 1 lyžička
olivový olej 34 g (štyri lyžice)
SUROVINY NA DOHOTOVENIE:
olej na vymastenie misky
papier na pečenie
POSTUP:
Najprv si pripravíme kvások. V miske s vodou rozpustíme droždie Saf-instant, pridáme múku a dobre zamiešame. Získame veľmi lepivé cesto. Zarobený kvások v miske prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 12 – 36 hodín pri izbovej teplote. Čím dlhšie kysne, tým bude cesto chutnejšie.
Keď je kvások správne vyzretý, pridáme k nemu suroviny na samotné cesto: múku, soľ, sušené droždie Saf-instant, olivový olej a vodu. Zamiesime hladké, mierne lepivé cesto. Cesto vložíme do olejom vymastenej misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1,5 – 2 hodiny pri izbovej teplote. Cesto za ten čas zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne spracujeme do tvaru bochníka, trochu ho necháme podkysnúť (cca 10 min.) a spracujeme na placku (priemer cca 30 cm). Placku presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť 30 minút.
Do nakysnutej placky prstom spravíme dierky (ako pri focaccii) a okraje placky potrieme olivovým olejom. Cibuľu nakrájame na štvrtiny (podľa chuti aj na menšie kúsky) a poukladáme ju na placku, osolíme, posypeme čerstvým tymiánom, nastrúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 220 °C cca 30 minút.