Uložiť receptVytlačiť recept
Viaczrnný chlebík so semienkami
Suroviny:
516 g voda
400 g múka chlebová T650
150 g múka špaldová celozrnná
60 g slnečnicové semienka
50 g ovsené vločky
50 g tekvicové semienka
35 g ľanové semienka
35 g špaldové otruby
30 g olej
16 g soľ
15 g ocot jablčný
6 g cukor kryštál
5 g droždie sušené Saf Instant
5 g prášok do pečiva
3 g rasca celá
Postup prípravy:
Pripravíme si všetky suroviny. Do jednej misky dáme všetky semienka a ovsené vločky, ktoré zalejeme cca 150 g vody a necháme ich 60 minút namočené, aby napučali. V druhej miske zmiešame cca 100 g vody, kryštálový cukor a sušené droždie. V ďalšej miske premiešame sypké suroviny – múky, otruby, prášok do pečiva, rascu a soľ. Keď droždie nakysne, pridáme ho k ostatným sypkým surovinám spolu s namočenými semienkami, jablčným octom, olejom a zvyšnou vodou. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré pomúčime a necháme odpočívať na teplom mieste cca 30 minút. Potom vytvarujeme bochník, ak máme ošatku, tak môžeme bochník vložiť do ošatky a necháme kysnúť ešte cca 45-60 minút na teplom mieste prikryté utierkou. Ak nemáme, tak môžeme nechať kysnúť priamo na plechu. Bochník po nakysnutí narežeme a dáme ho piecť do predhriatej rúry na najvyšší stupeň, ako sa dá zohriať rúra. Na spodok rúry dáme zohriať prázdny plech, na ktorý pri vložení chlebíka do rúry nalejeme trochu studenej vody, aby sa vytvorila para (nepotrhá chlebík pri pečení) a po piatich minútach pečenia stiahneme teplotu na 200 ˚C a pečieme pri tejto teplote cca 30-35 minút podľa typu rúry.
Dobrú chuť.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts