Uložiť receptVytlačiť recept
Smotanovo kôprový posúch
Suroviny do cesta:
500 g polohrubá múka
250 ml mlieko
50 ml olivový olej
25 g droždie
10 g soľ
5 g kryštálový cukor
1 ks vajce
Plnka:
250 ml kyslá smotana
5 g kukuričný škrob
5 g soľ
1 ks vajce
viazanička čerstvého kôpru
Postup:
Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a kryštálového cukru si pripravíme riedky kvások.
Keď nám kvások vykysne (cca 10 min.), pridáme ho k múke, soli, vajcu, oleju a zbytku mlieka. Vypracujeme voľnejšie hladké cesto, ktoré necháme cca 40 – 50 minút kysnúť v miske prikryté utierkou.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 kusy. Cesto hneď tvarujeme pomúčenými rukami do tvaru guľky a ukladáme na pomúčenú dosku. Necháme 5 – 10 minút podkysnúť. Podkysnuté cestá na doske rozváľame na okrúhlu placku s priemerom cca 35 – 40 cm. Prenesieme na olejom vymastený plech alebo papier na pečenie a potrieme zmesou pripravenou z kyslej smotany, vajíčka, kukuričného škrobu a soli. Posypeme nakrájaným čerstvým kôprom. Necháme podkysnúť ešte cca 15 minút.
Pred pečením popicháme vidličkou, aby sa pri pečení netvorili veľké bubliny.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C cca 25 minút do zlatohneda.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Podobné články