Suroviny na cesto:
600 g Múka hladká špeciál
250 g Mlieko plnotučné (teplé)
50 g Olej
42 g Droždie Fala
1 Vajíčko (45 g)
14 g Cukor kryštál
12,5 g Soľ
1 Vaječný žĺtok (12 g)
Na potieranie cesta:
50 g Rozpustené maslo
Postup prípravy cesta:
Najprv si pripravíme kvások z teplého mlieka, kryštálového cukru a droždia. Suroviny miešame, kým sa v mlieku nerozpustia a kvások necháme na teplom mieste podkysnúť. Všetky sypké suroviny spolu zamiešame, pridáme celé vajíčko a vaječný žĺtok a nakysnutý kvások. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme cca 30 minút zrieť na teplom mieste. Z vyzretého cesta nadelíme 90 g kúsky, ktoré sformujeme do tvaru guličiek a tie potom tvarujeme do tvaru prameňov, z ktorých urobíme uzle. Alebo guličky rozvaľkáme, potrieme cesto rozpusteným maslom, rozvaľkané cesto rádielkom ponakrajujeme cez stred a zatočíme do prameňa, z ktorého urobíme uzol. Vyformované kusy cesta prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 30-50 minút. Po nakysnutí dáme piecť do vyhriatej rúry na 220˚C na 15-20 minút. Vypečené výrobky potierame rozpusteným maslom.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts