Uložiť receptVytlačiť recept

Veľkonočná paska

Počet kusov : 2 ks
Zoznam surovín na cesto:
500 g Pšeničná múka polohrubá
230 g Mlieko vlažné
100 g Cukor
50 g Maslo
35 g Droždie Fala
6,5 g Soľ
2 ks Vajce žĺtok
1 ks Vajce na potretie

Postup prípravy:
Z teplého mlieka (teplota cca 30°C), droždia a štvrtinky cukru a trochu múky si pripravíme kvások. Dáme ho na teplé miesto, prikryjeme a necháme zrieť asi 15 minút. Keď nám kvások vybehne, zamiešame ho spolu s múkou, zvyškom cukru, soli, zmäknutým maslom a žĺtkami. Vymiešame hladké, jemné cesto. Necháme prikryté odpočinúť cca 30 minút na teplom mieste. Keď je cesto odpočinuté vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Máme dve možnosti pletenia:
1. Jednu časť rozdelíme na štyri kusy, dva menšie a dva väčšie. Z týchto kusov si vyšúľame valčeky asi 20 cm dlhé a dve menšie a dva väčšie stočíme do dvoch vrkočov. Menší dáme do stredu a väčším ho obtočíme.
2. Druhú polovicu cesta rozdelíme na päť častí. Z jedenej vygúľame bochník a zo štyroch vyšúľame 25 cm valčeky. Tieto valčeky zapletieme ako sieť a prikryjeme ňou bochník.
Obe verzie potrieme vajíčkom a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30-35 minút. Nezabudnite, že k Veľkonočnej paske sa podáva údená šunka, syr alebo klobáska 😊 Dobrú chuť.

Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts