Uložiť receptVytlačiť recept
Smotanovo slaninový posúch
Suroviny do cesta:
400 g Polohrubá múka
200 ml Mlieko
50 ml Olivový olej
20 g Droždie
10 g Soľ
4 g Kryštálový cukor
1 ks Vajce
Plnka:
250 ml Kyslá smotana
100 g Údená domáca slanina
5 g Kukuričný škrob
5 g Soľ
1 ks Vajce
Postup:
Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a kryštálového cukru si pripravíme riedky kvások.
Keď nám kvások vykysne (cca 10 min.), pridáme ho k múke, soli, vajcu, oleju a zbytku mlieka. Vypracujeme voľnejšie hladké cesto, ktoré necháme cca 40 – 50 minút kysnúť v miske prikryté utierkou.
Cesto po vykysnutí vytvarujeme pomúčenými rukami do tvaru gule a uložíme na pomúčenú dosku. Necháme 5 minút podkysnúť. Podkysnuté cesto na doske rozváľame na obdĺžnik podľa veľkosti plechu (uvedené množstvo je určené na klasický veľký plech). Prenesieme na olejom vymastený plech. Potrieme hmotou pripravenou z kyslej smotany, vajca, kukuričného škrobu a soli.
Na takto potretý posúch poukladáme na kocky nakrájanú domácu údenú slaninu (5 – 6 mm kocky). Necháme podkysnúť ešte cca 10 – 15 minút.
Pred pečením popicháme vidličkou, aby sa pri pečení netvorili veľké bubliny.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C cca 25 minút do zlatohneda.
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts