Bryndzové pečené pirohy

BRYNDZOVÉ PEČENÉ PIROHY
Počet porcií: 12 ks
Čas prípravy: 80 minút
Varené bryndzové pirohy určite poznáte. Tie pečené však majú ešte jednu výhodu navyše. Môžete ich zabaliť na desiatu, či priniesť na návštevu. Alebo ich môžete pripraviť ako prílohu k nejakej kyslej polievke a máte tak hotový plnohodnotný obed. Tak ako to kedysi robili naše babičky.
Zoznam surovín na cesto:
500 g Múka pšeničná hladká
200 ml Mlieko
50 ml Olej stolový
21 g Droždie FALA
12 g soľ
6 g Cukor kryštálový
Zoznam surovín na náplň:
250 g Bryndza
50 g Maslo
1 g Soľ
1 g Korenie čierne
pažítka
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a štipky cukru si pripravíme kvások. Kvások zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku podkysnúť. Plnku si pripravíme zo zmäknutého masla a bryndze, dochutíme soľou, čiernym korením a pažítkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré naplníme pripravenou plnkou, preložíme na polovicu do tvaru piroha a zatlačíme okraje. Okraje môžeme ešte ozdobiť vidličkou. Potrieme vajíčkom a pečieme na 180 °C asi 20 minút.
Viac na našom FB Pečenie nás baví.