Uložiť receptVytlačiť recept

Zdieľame a ďakujeme za recept na Vtáčiky z kysnutého cesta od našej milej fanúšičky Beátky.

SUROVINY:

Kvások:
2,5 dl teplého mlieka
1 kocka droždia
štipka cukru
0,50 kg hladkej múky
1,5 dl oleja
1 KL cukru
1/5 KL soli
1 žĺtok

POSTUP:
Vykysnutý kvások zmiešame s múkou a ostatnými surovinami a vypracujeme hladké, vláčne cesto. Z neho si spravíme hrubý valček, ktorý si rozdelíme na cca 16 tenších valčekov.
Tenší valček ušúľame tak, aby sme z neho mohli spraviť uzol. Z kratšieho konca uzla urobíme zobáčik, niektoré nastrihneme – vznikne tak otvorený zobáčik. Dlhší koniec nastrihneme ako chvostík.
Vtáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 30 min. kysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom, posypeme vegetou a ako očká použijeme čierne celé korenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 25 minút.

Recommended Posts