Upečte si doma Veľkonočné hniezda. Nie je to nič zložité a výsledok stojí za to 🙂
SUROVINY – recept pre 8 ks hniezd:
múka hladká špeciál 700g
droždie Fala 42g (1 kocka)
cukor 120g
maslo 70g
soľ 8g (1,5 ČL)
mlieko 350 ml
hrozienka 100 g
trochu rumu ( na namočenie hrozienok)
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
vanilkový cukor 10g (cca 1/2 balíčka)
1 vajce (do cesta)
1 rozšľahané vajce na potieranie
8 uvarených vajec (do každého hniezda 1 vajce)
POSTUP:
Najskôr si pripravíme kvások: do mlieka (200 ml) rozdrobíme 1 kocku droždia FALA a pridáme trochu cukru. Necháme podkysnúť cca 10 min.
V mise zmiešame ostatné suroviny: múku, cukor, maslo, soľ, vajce, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Pridáme ešte hrozienka (vopred namočené v rume), vanilkový cukor a citrónovú kôru.
Necháme kysnúť 20 minút, potom cesto premiesime (aby sa odstránili prebytočné plyny z cesta) a opäť necháme kysnúť 10 minút.
Z cesta vytvarujeme 8 valčekov, každý s dĺžkou 50 cm. Valčeky prepletieme do kruhu a konce spojíme. Takto pripravené hniezda dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a do stredu každého vložíme 1 uvarené vajce.
Necháme kysnúť cca 1 hodinu, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do el. rúry na 180°C na 15 min. Po upečení môžeme vajíčka pomaľovať farbami