Sladký uzol

Suroviny na cesto:
650 g Múka Extra špeciál 00
280 g Mlieko plnotučné 3,5% (vlažné)
105 g Cukor kryštál
90 g Maslo
70 g Hrozienka
50 g Vajce (1ks)
45 g Droždie
16 g Vaječný žĺtok
13 g Vanilkový cukor
10 g Soľ
Posyp:
Hrubý cukor
Mandľové Lupienky
Postup prípravy cesta:
Do misky nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor kryštál a nadrobené droždie, všetko spolu zamiešame a chvíľku (cca 10 minút) počkáme, kým nám kvások nevybehne. Medzitým do kuchynského robota nasypeme múku zmiešanú s vanilkovým cukrom a soľou, a potom prilejeme kvások, vajce, maslo a zamiešame cesto. Do vymieseného cesta pridáme hrozienka a tie už len zľahka zapracujeme do cesta. Vymiesené cesto potom preložíme na pomúčený stôl a jemne ho ešte pregúľame a vložíme do múkou vysypanej misky, prikryjeme utierkou a cesto necháme hodinu zrieť na teplom mieste.
Vyzreté cesto rozvážime na rovnaké kúsky (cca 90g) guľky, ktoré vytvarujeme na rovnaké pramene. Pramene potom uväzujeme (tvarujeme) do uzlov. Uzle necháme kysnúť cca 40-50 minút na teplom mieste. Po nakysnutí potrieme vaječným žĺtkom, na dozdobenie posypeme hrubým cukrom alebo mandľovými lupienkami. Pečieme v predhriatej rúre na 180˚C cca 15-20 minút dozlatista.
Viac na našom FB Pečenie nás baví