Za školských čias sme vždy nakúkali do obedových rozvrhov v školskej jedálni a potom nedočkavo čakali na najkrajší deň v mesiaci, na deň Dukátových buchiet.

Suroviny:
600 g pšeničnej múky hladkej 00 Extra
220 g mlieka
95 g kryštálového cukru
85 g masla
42 g droždia Fala
40 g vajíčko (menšie)
15 g vaječný žĺtok
12 g vanilínového cukru
9 g soli

Postup prípravy:
Do preosiatej múky pridáme soľ s cukrom a dobre premiešame. Potom pridáme zvyšné suroviny a zamiesime stredne tuhé cesto. Cesto necháme odpočinúť 20 min, rozdelíme ho na 6 častí a vytvarujeme ich do guličiek, ktoré necháme ešte podkysnúť 10 min. Guličky potom vytvarujeme do prameňov hrubých cca 1,5 cm a narežeme z nich buchtičky cca 1,5 cm dlhé. Buchtičky uložíme do vymasteného plechu, potrieme ich olejom a necháme vykysnúť. Pečieme 23-25 minút pri teplote 180°C. Podávame s pudingom podľa vlastnej chuti.

Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts