Čučoriedkový pletenec

ČUČORIEDKOVÝ PLETENEC
Počet porcií: 1 ks
Čas prípravy: 90 minút
Ovocné koláče máme doma veľmi radi. A aj keď v tomto koláčiku sme ešte použili ovocie mrazené, veľmi sa už tešíme na to čerstvé. Čučoriedky patria medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Okrem toho, že majú vynikajúcu chuť, doplnia organizmus aj mnohými vitamínmi, antioxidantmi a potrebnými minerálmi.
Zoznam surovín na cesto:
500 g Múka pšeničná hladká
250 ml Mlieko
50 g Cukor kryštálový
50 ml Olej stolový
21 g Droždie FALA
5 g Soľ
Zoznam surovín na náplň:
300 g Čučoriedky mrazené
100 g Cukor kryštálový
citrónová šťava
Na posypanie:
Cukor práškový
Lyofilizované čučoriedky – prášok
Postup prípravy:
Z mlieka, droždia a trošky cukru si pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou, cukrom a olejom a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku podkysnúť. Plnku si pripravíme tak, že si na panvici zmiešame čučoriedky a cukor a varíme do zhustnutia. Dochutíme citrónovou šťavou, prípadne pridáme viac cukru. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na obdĺžnik a natrieme mierne vychladnutou plnkou a môžeme posypať ešte celými čučoriedkami. Prípadne môžeme namiesto plnky použiť hotový džem. Naplnené cesto zrolujeme a roládu pozdĺžne prekrojíme. Tieto dve časti spolu spletieme a následne zatočíme do tvaru venca. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Po upečení potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať práškovým cukrom a práškom z lyofilizovaných čučoriedok.
Viac na našom FB Pečenie nás baví