Celozrnné koláčiky – tvarohová taštička, škoricový slimák a škoricovo-malinový slimák
Suroviny na cesto
350 g Múka hladká
350 g Celozrnná pšeničná múka
250 ml Mlieko plnotučné
120 g Maslo
120 g Cukor kryštálový
50 g Vajce (1 ks)
30 g Droždie VIVO
10 g Soľ
3 ks Vaječný žĺtok
Suroviny na plnku:
Škoricový slimák
150g Trstinový cukor
50 g rozpustené maslo (na potieranie cesta)
8 g Škorica mletá
Tvarohová taštička
250 g Tvaroh plnotučný hrudkovitý
50-100 g Cukor kryštálový
1 ks Vaječný žĺtok
Citrónová kôra strúhaná z jedného citróna
Škoricovo-malinový slimák
150 g Trstinový cukor
150 g Maliny na naplnenie (čerstvé alebo mrazené)
75 g Maliny na ozdobu
50 g Pistácie drvené na ozdobu
50 g rozpustené maslo (na potieranie cesta)
5 g Škorica
Príprava cesta:
Zmiešame spolu mlieko, vajce, žĺtka a droždie pri izbovej teplote. Potom pridáme múky, cukor, soľ a vymiešame kompaktné cesto, do ktorého potom pridáme maslo a vymiesime cesto tak, aby bolo pružné a nelepilo sa k stenám mixéra.
Cesto necháme zrieť cca 60 minút prikryté utierkou pri izbovej teplote. Po 60 minútach zrenia môžeme naplniť rôznymi plnkami. Cesto si rozvaľkáme a rozdelíme ho na tri rovnaké časti a urobíme z nich:
Tvarohové taštičky
Cesto narežeme na štvorce, do stredu dáme tvarohovú plnku a urobíme z nich taštičky, ktorých povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, a potom ich necháme kysnúť cca 30 minút. Nakysnuté koláčiky ešte raz potrieme pred pečením vajíčkom.
Škoricové slimáky
Cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme trstinovým cukrom a škoricou a pokvapkáme rozpusteným maslom. Potom stočíme cesto na závin, nakrájame a rozdelíme ho na slimáky, ktoré necháme kysnúť cca 30 minút. Hotové, nakysnuté slimáky pred pečením potrieme rozpusteným maslom.
Škoricovo-malinové slimáky
Polovicu cesta potrieme rozpusteným maslom, posypeme trstinovým cukrom a škoricou a pridáme ešte roztlačené maliny. Potom preložíme cesto na polovicu a narežeme na cca 4 cm hrubé pásy, ktoré potom stočíme do slimákov. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť cca 30 minút. Po nakysnutí ich znovu potrieme vajíčkom, ozdobíme malinami a drvenými pistáciami.
Koláčiky po nakysnutí pečieme v rúre zohriatej na 190 ˚C cca 12-15 minút.
Hotové upečené koláčiky necháme vychladnúť, a potom posypeme práškovým cukrom.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Viac na našom FB Pečenie nás baví

Recommended Posts