Lekvárové buchty ako vatička

Lekvárové buchty ako vatička

K letu neodmysliteľne patria spomienky na detstvo, na bezstarostné prázdniny u starých rodičov a nezabudnuteľné babkine domáce buchty.

Suroviny na cesto:

  • 400 g múka hladká
  • 30 g droždie
  • 2 PL cukor kryštálový
  • 200 ml mlieko vlažné
  • štipka soli
  • 1 ČL (do kvásku) cukor kryštálový
  • 100 ml olej (2/3 oleja do cesta a 1/3 na vytretie plechu a potretie buchiet)

Plnka:

  • lekvár slivkový

Na posypanie:

  • cukor práškový

Postup:
V malej miske alebo hrnčeku si rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, pol deci
vlažného mlieka a medzi prsty múky. Necháme si nakysnúť kvások. Do misy dáme múku, olej, cukor, soľ,
kvások a mlieko, ktoré nám zostalo. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 25 minút pod utierkou.
Keď máme nakysnuté cesto, tak si ho pokrájame na kúsky a každý kúsok naplníme lekvárom (cca 30g
lekváru) a stočíme do tvaru buchty. Formu alebo plech vymastíme olejom. Dáme do nej buchty, ktoré
pomastíme olejom a necháme ešte kysnúť 15 minút. Zatiaľ čo nám kysnú buchty, tak si zohrejeme trúbu na
200 stupňov a buchty pečieme cca 30 minút. Upečené ešte teplé buchty pomastíme olejom a po vychladnutí
ich posypeme práškovým cukrom.
A môžeme degustovať:-) Nám vyšlo 12 kusov buchiet.

Viac na našom FB Pečenie nás baví