Uložiť receptVytlačiť recept

Ide o tradičnú špecialitu, ktorú prvýkrát upiekol pressburský pekársky majster Scheuermann pred 230 rokmi. Odvtedy sa stali obľúbenou pochúťkou a dnes sú zapísané aj v európskom Registri zaručených tradičných špecialít pod názvom Bratislavský rožok, Pressburger Kipfel, Pozsonyi kifli.

(dávka na 50ks)

POTREBUJEME:
pšeničná múka hladká 850g
margarín alebo maslo 300g
voda cca 170g
čerstvé droždie Fala 42g (1 kocka)
cukor kryštálový 85g
soľ 8g
sušené mlieko 17g
vajce 1 ks

POSTUP:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme homogénne, plastické a nelepivé cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť 30 – 40 min. Potom z cesta vypracujeme guľôčky, ktoré necháme ešte 10 min. podkysnúť. Každú guľôčku rozvaľkáme do oválu (dĺžka 10 – 12 cm), do stredu umiestnime hustý šúľok z makovej alebo orechovej náplne a zabalíme. Rukou ešte dotvarujeme valček tak, aby sa od stredu ku koncom stenčoval a ohneme do tvaru podkovičky (makový) alebo do tvaru písmena C (orechový). Poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Keď povrch rožtekov uschne a na dotyk nelepí, potrieme ich vajíčkom ešte druhýkrát. Následne dáme rožky na teplejšie miesto kysnúť na 20 – 25 min. a potom pečieme pri teplote cca 200 °C asi 15 – 18 min.

Náplne musia byť také tuhé, aby sa z nich mohli rukou vytvarovať malé valčeky.

Maková náplň na 25 ks rožkov:
• mletý mak 250 g
• kryštálový cukor 180 g
• strúhanka 15 g
• sušené mlieko 10 g
• vanilkový cukor 10 g
• mletá škorica (na špičku noža)
• citrónová kôra (asi zo ¼ citróna)
• hrozienka 15 g
• voda 10 g

Orechová náplň na 25 ks rožkov:
• mleté vlašské orechy 250 g
• kryštálový cukor 180 g
• strúhanka 15 g
• sušené mlieko 10 g
• vanilkový cukor 5 g
• mletá škorica 5 g
• kandizovaná pomarančová kôra 5 g
• hrozienka 15 g
• voda 10 g

Recommended Posts